Gen9MD Community Forum.


Join the forum, it's quick and easy

Gen9MD Community Forum.
Gen9MD Community Forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Gen9MD Community Forum.

off-class discussion.

Tahun 3.kita separuh doktor.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

May 2022
SunMonTueWedThuFriSat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


You are not connected. Please login or register

Tips Persediaan untuk Praktikal Anatomy..

+2
nur itu cahaya
ismipahmie
6 posters

Go down  Message [Page 1 of 1]

ismipahmie

ismipahmie
Star Member
Star Member

Assalamualaikum...merujuk perkara di atas, semua sudah maklum bahawa ujian praktikal adalah pada 26 Mei 2011(latest punye..)..
oleh itu, di sini ada sedikit perkongsian untuk persediaan anda semua: kredit ; semua subjek master..


1. Baca buku Practical anatomy yang berwarna hijau..sebab bentuk2 soalan InsyaAllah tak lari daripada isi kandungan tersebut..

2. Cuba 'list'kan dan pastikan anda mengingati struktur2 penting dan yang 'obvious' dalam senarai2 yang telah dipostkan dlm Blog Batch mahupun YG.

3. Cuba 'refresh' balik point2 penting yang pernah digariskan oleh Lecturer2 ketika sesi Praktikal :

Contoh:
- Medial pterygoid muscle is somehow 'shiny'..
- Structures beneath the Lateral pterygoid muscle and in front of Medial pterygoid muscle like Lingual N & Inf. Alveolar vessels and N.
- How to identified Pyloric orifice & sphincter...( first check the angular notch, go to transpyloric plane if possible..and palpate for the thickening to identify the sphinter)
- How to put Spleen in its anatomical position.. (already explained by PayaPaya..)
- How to put Testis in its anatomical position..( Ant border; convex...PosteroLat.;has epididymis...Lat. surface; has epididymal sinus..)
- and etc.

4. Jangan pula anda lupa dan buat2 tak ingat akan BONES atau tulang dalam BMnya..sesiapa yg tak ada tulang2 untuk 'revision'...., pandai2 lah anda mencarinya sama ada melalui senior2 @ sahabat2 seperjuangan Gen 9 semua..

5. Ya..jangan pula lupa akan Radiology...

6. Dan juga...amalkan selalu D.U.I.T.,..D=DOA..U=USAHA..I=IKHTIAR...T=TAWAKKAL..InsyaAllah dipermudahkan olehNya..

Akhirnya, sesiapa yg ingin menambahbaikkan kandungan ruangan ini amatlah dialu-alukan..dan sesiapa yg rasa 'blur' semacam, janganlah malu2 untuk bertanya dan komen melalui media ini...

sekian<...wasalam



Last edited by ismipahmie on Sun May 22, 2011 3:26 pm; edited 4 times in total

2Tips Persediaan untuk Praktikal Anatomy..  Empty List untuk spotting pract exam Sat May 14, 2011 4:30 am

nur itu cahaya

nur itu cahaya
Lab Coater
Lab Coater

testing2, one, two, three...

klu boleh postkan kat sini juga list2 yg perlu diambil kira dalam practikal exam. boleh org yg x buka emel & blog batch tau

p/s: my first post cheers farao rendeer affraid

frenzyfish

frenzyfish
Book Lovers
Book Lovers

nur itu cahaya wrote:testing2, one, two, three...

klu boleh postkan kat sini juga list2 yg perlu diambil kira dalam practikal exam. boleh org yg x buka emel & blog batch tau

p/s: my first post cheers farao rendeer affraid

ayuni shafaf(booklovers) suruh tanyer,
NUR ITU CAHAYA ni siaper???dier segan nk tanyer,,... Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

ismipahmie

ismipahmie
Star Member
Star Member

bukan ammar Razak ke?///"nur itu cahaya".. Mad

frenzyfish

frenzyfish
Book Lovers
Book Lovers

ismipahmie wrote:bukan ammar Razak ke?///"nur itu cahaya".. Mad

ayunishafaf@booklovers.......puas hati???nur itu cahaya adalah ammar razak....

nabihah


Lab Coater
Lab Coater

25 Jun???bkn May ke? Question

ayunishafaf

ayunishafaf
Star Member
Star Member

frenzyfish wrote:
ismipahmie wrote:bukan ammar Razak ke?///"nur itu cahaya".. Mad

ayunishafaf@booklovers.......puas hati???nur itu cahaya adalah ammar razak....

alamak laki ker
igtkn girl, sori2

mas, mmg nk kne
bler mse lak ak ckp segan, just curious nk thu, igtkn girl, dah nur
kter da tye la dye sndri, ptut ah x ckp paper
luper lak ad laki nme nur
mne laa kter taw nur tu laki

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

nih ha, nk bgtau lah.. sape2 pun ambik tau la, hatta booklover @ nur itu cahaya k..

untuk praktikal anatomy, ada bg video kat madihah tadi beserta dgn slide2 yg mungkin penting la kot.. nk maklumat lnjut tnyala dia..

yg ikhwah tu, ismipahmie akan edar2 kan..

so, gudluck la yer exam ni..

ayunishafaf

ayunishafaf
Star Member
Star Member

buku prac anat kne hntr bler? next prac class ke??

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

pasal buku parctikal tu,
insyaAllah akan dpt minggu ni, dan kena hantar lau x silap tyme exam praktikal anat nanti..

nur itu cahaya

nur itu cahaya
Lab Coater
Lab Coater


aduh ismipahmie dll, bru cdang nak underground dlam forum ni dah terkenal Suspect Rolling Eyes

Tq kpd yang sudi bgi info2, goodluck sume dalam imtihan


SERONOK PULA GUNA EMOTICONS NIE
afro scratch

ismipahmie

ismipahmie
Star Member
Star Member

ok..maaf2..dah betulkan?..25 Mei 2011 bom

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

alahai nur, jgnla gitu..kah2..anda sudah femes pun..

harap2 dpt sama2 istiqamah dlm melaksanakn forum ni..insyaAllah

ismipahmie

ismipahmie
Star Member
Star Member

Insyaallah Exam pada:
- 26 Mei 2011 (Khamis)...
- 9 o'clock...
- Room (B) in the Department..

..tk cheers

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum