Gen9MD Community Forum.


Join the forum, it's quick and easy

Gen9MD Community Forum.
Gen9MD Community Forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Gen9MD Community Forum.

off-class discussion.

Tahun 3.kita separuh doktor.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

May 2022
SunMonTueWedThuFriSat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


You are not connected. Please login or register

oral anatomy

5 posters

Go down  Message [Page 1 of 1]

1oral anatomy Empty oral anatomy Thu Jun 30, 2011 6:11 pm

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

2oral anatomy Empty Re: oral anatomy Thu Jun 30, 2011 7:53 pm

Hamz!!

Hamz!!
Admin
Admin

nice.
thanks.
+1 rep!xD

http://wordsfromtheorient.blogspot.com/

3oral anatomy Empty Re: oral anatomy Fri Jul 01, 2011 4:21 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

bukan soklan oral ni dia random and ikut mood doc..lebih2 lagi doc yg dipanggil ada yg doc luar..
so, prepare jela bnyak2 alang2 dah khatam buku tu bnyak2 kali tyme written..
mane tau incase ada soklan2 yg pelik k.

4oral anatomy Empty Re: oral anatomy Fri Jul 01, 2011 7:48 am

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

afnan fakhrurazi wrote:bukan soklan oral ni dia random and ikut mood doc..lebih2 lagi doc yg dipanggil ada yg doc luar..
so, prepare jela bnyak2 alang2 dah khatam buku tu bnyak2 kali tyme written..
mane tau incase ada soklan2 yg pelik k.

ada je soklan pelik pelik dlm list tu aku rasa.
"..alang2 dah khatam buku tu bnyak2 kali tyme written.." confused confused

err,bagus lah,ko dah study byk kali.
aku mcm x sempat je nk study,tak pernah khatam pun. T__________T

dah lah,sekadar kongsi link. xmoh xpe je.

ehh,tibe dpt 1 rep tu. tengs tengs. cheers cheers cheers

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

5oral anatomy Empty Re: oral anatomy Fri Jul 01, 2011 10:08 am

nwahdaty91


Book Lovers
Book Lovers

salam
yg ni soklan oral from snr2 taon lpas..
hopefully bleh bantu la jugak an..

Collection of Anatomy Oral Questions

1. Head and neck
• Foramen magnum
 structures passing through **
• Foramen ovale , foramen spinosum, foramen rotundum ***
 identify
• Muscle of mastication(eg:lat. pterygoid-attachment,action,origin)***
• Relation of digastrics
• Maxillary artery**
 The most important branch?
• Middle meningeal artery-surface anatomy
• Oculomotor nerve**
• Occulomotor nerve, troclear nerve, olfactory nerve-how it emerge from the brain stem
• Hypoglossal nerve**
• Cranial nerve which have motor nuclei? **
• Motor part of facial nerve
• Muscles supplied by mandibular nerve
• Anterior triangle
• Submandibular gland***
 Blood supply**
 Nerve supply
 Structure and nerve related to it
• Submandibular ganglion –root and nerve supply
• Vagus nerve
• Chorda tympany (describe, course)
• Br. of subclavian art. **
• Br. of thyrocervical trunk.
• Vertebral art.(course & br.) **
 Branch inside the skull?

• How to detect inferior thyroid art.
• Choroid art.
• Thyroid gl.(blood & nerve supplies) ****
 Ligation of artery, relation with the gland
• CCA,ECA, ICA
 Its terminations **
 Branches*****
 ECA- relation of termination
• IJV (branches)
• EJV
• Tongue
 (nerve supply : sensory, motor) ***

2. Abdomen
• Duodenum
 Relation of third part?
• Portal vein(formation,origin,relation)****

• Blood supply of midgut

• Contents of lesser omentum

• Large intestine

 Its parts? **
 mobile part
 blood supply of transverse colon

• Contents of the mesentery of large intestine.

• Kidney*****

 superior relation of Lt kidney,post.relation***
 anterior relation of left kidney
 posterior relation
 blood supply**
 surface anatomy

• suprarenal gland
 blood supply, origin, drainage
• Liver(blood supply)
• Gall bladder
 surface anatomy of fundus of gall bladder



• Hepatic art

• Renal artery (level)

• Art. supplying all parts of intestine

• Celiac trunk and its branches

• Abdominal aorta & its br.********

 Single branches of aorta**
 Paired branches of aorta***
 Level of end

• Origin of middle suprarenal
• Blood supply of stomach**

• Transpyloric plane(organ at this level)

• Pancreas

 Part of pancreas?
• Spleen **
 Blood supply
 Fate of splenic vein

• Diaphragm (blood supply)
• IVC(tributaries)****
• Portosystemic anastomosis
 Example
 Advantage and disadvantage

3. Neuroanatomy
• Medulla oblongata***
 Cranial nerve related to it, how its emerge from medulla?
• Pons
 4 nerve related to pons**
 Cranial nerve that emerged from pons
• Pyramidal tract***
 Course , termination, origin
 Corticobulbar, corticospinal tract and it funtion
• Internal capsule
 Part ***
 Blood supply?
 Type of fiber
 Association fibers(short & long)
 Commisure fiber
 Fiber inside genu?
• CSF***
 Formation
 drainage
• Functional area of frontal lobe
 Blood supply of premotor area
 Blood supply of visual area
 Speech area
• Corpus callosum **
 Definition
 Parts?
 Blood supply?***
• Cerebellum
 Blood supply? ***
• PICA , AICA and superior cerecebellar artery
• Anterior cerebral artery
 Branches?
 Area supply by it?
• Posterior cerebellar artery
 Origin?

4. Pelvis
• Levator ani
 Nerve supply
• Int. iliac art.(br.)*******
• Site of constriction of ureter
• Common iliac art.
• Content of inguinal canal
• Uterus
 Position
 Contents of broad ligament ****
• Content of ischiorectal fossa
• Rectum
 Peritoneal covering

P/S: soalan yang bertanda '*' menunjukkan tahap kekerapan.

n sori..pnjg ckit post ni study study cheers

6oral anatomy Empty Re: oral anatomy Fri Jul 01, 2011 9:22 pm

abgkacak

abgkacak
Book Lovers
Book Lovers

naqiyan wrote:
afnan fakhrurazi wrote:bukan soklan oral ni dia random and ikut mood doc..lebih2 lagi doc yg dipanggil ada yg doc luar..
so, prepare jela bnyak2 alang2 dah khatam buku tu bnyak2 kali tyme written..
mane tau incase ada soklan2 yg pelik k.

ada je soklan pelik pelik dlm list tu aku rasa.
"..alang2 dah khatam buku tu bnyak2 kali tyme written.." confused confused

err,bagus lah,ko dah study byk kali.
aku mcm x sempat je nk study,tak pernah khatam pun. T__________T

dah lah,sekadar kongsi link. xmoh xpe je.

ehh,tibe dpt 1 rep tu. tengs tengs. cheers cheers cheers

entahnya pene. tahulah kau dah khatam banyak kali
aku satu buku pun tak habis baca
sob sob sob

jangan lupa hafal soalan yang ada bintang dalam soalan oral di bawah
nampak dia punya ketepatan dalam oral physiology hari itu
selamat berusaha !! bounce bounce bounce

7oral anatomy Empty Re: oral anatomy Fri Jul 01, 2011 10:46 pm

nwahdaty91


Book Lovers
Book Lovers

abgkacak wrote:
naqiyan wrote:
afnan fakhrurazi wrote:bukan soklan oral ni dia random and ikut mood doc..lebih2 lagi doc yg dipanggil ada yg doc luar..
so, prepare jela bnyak2 alang2 dah khatam buku tu bnyak2 kali tyme written..
mane tau incase ada soklan2 yg pelik k.

ada je soklan pelik pelik dlm list tu aku rasa.
"..alang2 dah khatam buku tu bnyak2 kali tyme written.." confused confused

err,bagus lah,ko dah study byk kali.
aku mcm x sempat je nk study,tak pernah khatam pun. T__________T

dah lah,sekadar kongsi link. xmoh xpe je.

ehh,tibe dpt 1 rep tu. tengs tengs. cheers cheers cheers

entahnya pene. tahulah kau dah khatam banyak kali
aku satu buku pun tak habis baca
sob sob sob

jangan lupa hafal soalan yang ada bintang dalam soalan oral di bawah
nampak dia punya ketepatan dalam oral physiology hari itu
selamat berusaha !! bounce bounce bounce



soalan oral di bawah?.. Question Question Question

8oral anatomy Empty Re: oral anatomy Sat Jul 02, 2011 12:08 am

abgkacak

abgkacak
Book Lovers
Book Lovers

nwahdaty91 wrote:
abgkacak wrote:
naqiyan wrote:
afnan fakhrurazi wrote:bukan soklan oral ni dia random and ikut mood doc..lebih2 lagi doc yg dipanggil ada yg doc luar..
so, prepare jela bnyak2 alang2 dah khatam buku tu bnyak2 kali tyme written..
mane tau incase ada soklan2 yg pelik k.

ada je soklan pelik pelik dlm list tu aku rasa.
"..alang2 dah khatam buku tu bnyak2 kali tyme written.." confused confused

err,bagus lah,ko dah study byk kali.
aku mcm x sempat je nk study,tak pernah khatam pun. T__________T

dah lah,sekadar kongsi link. xmoh xpe je.

ehh,tibe dpt 1 rep tu. tengs tengs. cheers cheers cheers

entahnya pene. tahulah kau dah khatam banyak kali
aku satu buku pun tak habis baca
sob sob sob

jangan lupa hafal soalan yang ada bintang dalam soalan oral di bawah
nampak dia punya ketepatan dalam oral physiology hari itu
selamat berusaha !! bounce bounce bounce



soalan oral di bawah?.. Question Question Question

tersasul
soalan oral di atas
kahkahkah lol! lol!

9oral anatomy Empty Re: oral anatomy Sat Jul 02, 2011 6:31 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

naqiyan wrote:

ada je soklan pelik pelik dlm list tu aku rasa.
"..alang2 dah khatam buku tu bnyak2 kali tyme written.." confused confused

err,bagus lah,ko dah study byk kali.
aku mcm x sempat je nk study,tak pernah khatam pun. T__________T

dah lah,sekadar kongsi link. xmoh xpe je.

ehh,tibe dpt 1 rep tu. tengs tengs. cheers cheers cheers

bukan ckp xnk guna, cume suh prepare jer mane tau kot2 masuk soklan2 clinical cases ker..apa ke..
kan2? kang jadik mcm physio, xkuar yg spot tuh..so, alang2 nk exam skali ni jer, bgla yg the best yg mampu buat..so gud luck lah yer oral nanti.. Like a Star @ heaven cheers study

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum