Gen9MD Community Forum.


Join the forum, it's quick and easy

Gen9MD Community Forum.
Gen9MD Community Forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Gen9MD Community Forum.

off-class discussion.

Tahun 3.kita separuh doktor.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

May 2022
SunMonTueWedThuFriSat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


You are not connected. Please login or register

High Rating NeuroAnatomy Subtopics

5 posters

Go down  Message [Page 1 of 1]

1High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty High Rating NeuroAnatomy Subtopics Fri Mar 25, 2011 5:47 am

ismipahmie

ismipahmie
Star Member
Star Member


1. Pyramidal tracts
2. Interpeduncular fossa
3. CSF
4. Corpus Callosum
5. Internal Capsule
6. Associated fibers
7. 3rd & 4th Ventricles
8. Blood supplies;-(Intercranial part of ICA & Vertebro-Basilar System) Source: Prof. Dr. Mohamed Bakry

Arrow

2High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty Re: High Rating NeuroAnatomy Subtopics Fri Mar 25, 2011 9:41 am

Hamz!!

Hamz!!
Admin
Admin

Fahmi,
apa yang kau cuba nak sampaikan ni sebanarnya?

http://wordsfromtheorient.blogspot.com/

3High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty Re: High Rating NeuroAnatomy Subtopics Mon Mar 28, 2011 2:18 am

syafieq shukri

syafieq shukri
Lab Coater
Lab Coater

ni tajuk HOT neuroAnat erh...

tank u for the info~~~~

What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face What a Face Rolling Eyes Rolling Eyes

4High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty Praktikal Anatomy 28 Mac Tue Mar 29, 2011 9:44 am

Payapaya

Payapaya
Star Member
Star Member

Alhamdulillah, hari ni praktikal dengan doktor yang seronok.
Beliau menerangkan serba sedikit perihal anatomy yang juga seronok.

1.Spleen

High Rating NeuroAnatomy Subtopics Z

-organ yang kelihatan seolah-olah kidney
-mempunyai pelbagai saiz dan bentuk
-cara kenalpasti, letakkan spleen di tapak tangan kiri, dengan permukaan tanpa hilum menghadap tapak tangan dan kawasan di atas hilum yang lebih luas dan lebih dalam di bahagian atas
-spleen yang membesar akan memanjang ke arah kanan dan ke bawah kerana terdapat celah antara lapisan peritoneum
-terdapat kesan impression pada permukaan spleen disebabkan oleh stomach anteriorly, kidney posteriorly dan pancreas di antara stomach dan kidney


2.Stomach
-asid lebih banyak dirembeskan dari bahagian atas stomach kerana jika dirembeskan dari bawah, asid akan tersekat oleh makanan
-muntah adalah sesuatu yang baik kerana sebagai penolakan makanan yang berbahaya dan doktor hanya perlu memberikan air sama ada melalui IVF (In Vitro Fertilization) atau sekadar melalui minuman bagi menggantikan air yang hilang
-asid yang terlalu banyak akan merosakkan dinding stomach dan jika berlarutan, akan menyebabkan kanser
-kanser: katakan, setiap hari, tubuh menghasilkan 1000 sel. Akan terdapat 20 sel yang jahat Twisted Evil daripadanya. Kemudian, imuniti badan akan membunuh sel-sel yang jahat itu. Akan tetapi, jika berlaku kerosakan, tubuh akan menghasilkan sel berkali ganda daripada biasa, maka, sel jahat juga berganda. Maka, imuniti badan tidak mampu untuk menangkap kesemuanya


3.Duodenum, Jejunum dan Ilium
-duodenum adalah yang paling besar (panjang) diikuti jejunum dan ilium kerana makanan yang dimakan akan diabsorb dan akan menjadi semakin sedikit dari satu structure ke structure yang seterusnya


4.Tambahan
-jika pesakit mengadu sakit pada bahagian perut, mulakan dengan ECG kerana sakit perut mungkin disebabkan oleh myocardial infarction dan sebagai diagnostician yang comel, mulakan diagnosis dengan menyingkirkan kemungkinan yang paling buruk dan hodoh





Ada banyak lagi, tapi memori putus-putus. Orang lain yang lebih dhobit, sila tambah~

"Informasi untuk dikongsi~"




p/s: semoga dapat berpraktikal dengan beliau lagi~
High Rating NeuroAnatomy Subtopics Senseicat

5High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty Re: High Rating NeuroAnatomy Subtopics Wed Mar 30, 2011 8:13 am

Payapaya

Payapaya
Star Member
Star Member

Payapaya wrote:
3.Duodenum, Jejunum dan Ilium
-duodenum adalah yang paling besar (panjang) diikuti jejunum dan ilium kerana makanan yang dimakan akan diabsorb dan akan menjadi semakin sedikit dari satu structure ke structure yang seterusnya

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~ affraid
Macam tersalah je point ni.
Aasif.
Siapa-siapa yang satu kumpulan hari tu, sila betulkan.
Tak ingat.

High Rating NeuroAnatomy Subtopics B43bdf9e-e881-4cfb-a1b0-fdae70ed9c98

6High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty Re: High Rating NeuroAnatomy Subtopics Wed Mar 30, 2011 8:16 am

Hamz!!

Hamz!!
Admin
Admin

Payapaya wrote:
Payapaya wrote:
3.Duodenum, Jejunum dan Ilium
-duodenum adalah yang paling besar (panjang) diikuti jejunum dan ilium kerana makanan yang dimakan akan diabsorb dan akan menjadi semakin sedikit dari satu structure ke structure yang seterusnya

Waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~ affraid
Macam tersalah je point ni.
Aasif.
Siapa-siapa yang satu kumpulan hari tu, sila betulkan.
Tak ingat.

High Rating NeuroAnatomy Subtopics B43bdf9e-e881-4cfb-a1b0-fdae70ed9c98

duodenum is 25cm long?

yang bahagian kat spleen tu?apa nama bende yg maybe ada maybe tiada?yg tmpat dia bersambung masa embryo ke apa tah.wawan igt kot apa aku ckp ni.mana wawan?

http://wordsfromtheorient.blogspot.com/

7High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty Re: High Rating NeuroAnatomy Subtopics Sat May 14, 2011 8:00 am

shaymak abdullah


Learning Member
Learning Member

mekasih information2 kt atas...
madiha ade tnye doc.nabila..
n internal struc dlm neuroanat xtermasuk dlm written exam. i'allah..

8High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty Re: High Rating NeuroAnatomy Subtopics Sat May 14, 2011 8:12 am

Payapaya

Payapaya
Star Member
Star Member

Soalan neuroanat yang masuk, external feature je la ek?




























Weeeeeeee~
cheers cheers cheers
bounce bounce bounce

9High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty Re: High Rating NeuroAnatomy Subtopics Sat May 14, 2011 8:26 am

ismipahmie

ismipahmie
Star Member
Star Member

Payapaya wrote:Soalan neuroanat yang masuk, external feature je la ek?


External structures::confirm masuk..ex: Brain stem and Cerebral cortex.

No 4--> No 6::Internal structures of Cerebral Cortex..x pasti sngt, tapi subtopic ni lecturer ada tekankan time Revision..(need to recheck)

No 1 & No 2:: Famous in Exam!!
























Weeeeeeee~
cheers cheers cheers
bounce bounce bounce

10High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty Re: High Rating NeuroAnatomy Subtopics Sat May 14, 2011 6:48 pm

shaymak abdullah


Learning Member
Learning Member

mnurut doc.nabila..cmtu la..ext feature je.
tp tgk la nnti time pjumpaan ngn HOD,doc ckp cne.
sje bgtau awai2..spaye bley tekankan subtopics yg len dulu. study Smile

11High Rating NeuroAnatomy Subtopics Empty Re: High Rating NeuroAnatomy Subtopics Sun May 22, 2011 3:20 pm

ismipahmie

ismipahmie
Star Member
Star Member

Now, just focus these steady list for the Essay, but do read all for the OraL examination..

4. Neuroanatomy

-External features: (brainstem,cerebral cortex;lobes & functional areas)
-Internal capsule
-Pyramidal tract
-Ventricles (NO relation)
-Blood supply: circulus arteriosus of Willis,cerebral arteries
-Internal structures of cerebral cortex: (association fibers, commissural fibers;#BOTH in Drawing#, projection fibers)


[Drawing: association fibers, commissural fibers]

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum