Gen9MD Community Forum.


Join the forum, it's quick and easy

Gen9MD Community Forum.
Gen9MD Community Forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Gen9MD Community Forum.

off-class discussion.

Tahun 3.kita separuh doktor.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

December 2021
SunMonTueWedThuFriSat
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


You are not connected. Please login or register

motor nervous system

+9
abgkacak
Hamz!!
naqiyan
syafieq shukri
afnan fakhrurazi
amir-freshie-anti-forum
shaymak abdullah
Payapaya
nisa mohd zaidan
13 posters

Go to page : 1, 2  Next

Go down  Message [Page 1 of 2]

1motor nervous system  Empty motor nervous system Sat Mar 26, 2011 12:23 am

nisa mohd zaidan


Book Lovers
Book Lovers

salam.mintak semua share contoh active contracting muscle and passive stretch muscle. pg 6 buku merah. (request from study grup akhawat warga sayyeda dan giza) cyclops

2motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Sat Mar 26, 2011 8:16 am

Payapaya

Payapaya
Star Member
Star Member

Giza farao farao farao ???

3motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Sun Mar 27, 2011 3:45 am

shaymak abdullah


Learning Member
Learning Member

thanx nisa tnye soklan ni. sbb nk tau jgk..tp xde spe2 jwb pn. bley ke nk request subject master or 2 org admin jwb kn ke..tq!

4motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Sun Mar 27, 2011 8:46 am

amir-freshie-anti-forum

amir-freshie-anti-forum
Book Lovers
Book Lovers

subject master please.kang klu ak jwb kang tade sape plak en nk pcaye.almaklumla markah ak x sehebat entorang kan.hak3 affraid

5motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Sun Mar 27, 2011 3:40 pm

nisa mohd zaidan


Book Lovers
Book Lovers

amir-freshie-anti-forum wrote:subject master please.kang klu ak jwb kang tade sape plak en nk pcaye.almaklumla markah ak x sehebat entorang kan.hak3 affraid

xpe amir-freshie-anti-forum.kau try je jwb.aku percaya.kan forum ni untuk share.btw, shaymak, kau giza ke mohandiseen? sory, tersalah tulis Laughing

6motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Mon Mar 28, 2011 1:45 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

active n passive ? macm mane sebenarnya soklan tuh?? @ dah jumpa jwpan?? kongsi2 lah ~
stakat yg difahami : active ni kite buat sendiri , contoh active contraction , kite contract muscle guna tenaga kita, mcm buku.. kan muscle contract..*xtau btl2 @ silap.. markah mid year pun x tinggi sngt mcm org bertnya.. confused

7motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Mon Mar 28, 2011 2:15 am

syafieq shukri

syafieq shukri
Lab Coater
Lab Coater

saya tak faham jugak tajuk tu...
mintak tunjuk ajar~~~~

Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question Question

8motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Mon Mar 28, 2011 4:06 am

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

salam,kalau ikut pendapat aku la..

active contracting tu mcm afnan ckp tu. kita bt sendiri. contoh er,kita bt flexion kat forearm kita. tanpa ada org lain yg tlg contractkan muscle kita. maksud er active lah contraction tu. kalau passive contraction,mcm ala ala physiotherapy tu kott? doctor tlg gerak2kan tgn patient.. ehehh..

tapi kalau passive stretch lak,contoh er kita bt experiment kat isolated muscle. kita stretch kan muscle tu. tak kira ah stretch kan muscle ke muscle spindle ke en. mcm kita stretch kan getah... huhue

and kalau wujud active stretch,mungkin maksud er macam muscle spindle yg mmg continuously stretched dlm bdn kita secara physiologynya.. maksud er muscle spindle kita tak stretched disebabkan ada org tlg stretchkan.. haha confused ke weh ayat ni?? Question

okehh...kepada yg faham,tolong betulkan pendapat saya nehh.. kalau tak faham harap maaf lah.. heeee Embarassed

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

9motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Mon Mar 28, 2011 5:37 am

Hamz!!

Hamz!!
Admin
Admin

ok.
chapter ni mmg aku blurr.
sebab tu aku xreply2 pun.haha

boleh someone beritahu briefly ttg tajuk ni,
dan apa bnde yg important kena tahu brkenaan chapter ni?
ty

http://wordsfromtheorient.blogspot.com/

10motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Mon Mar 28, 2011 6:22 am

abgkacak

abgkacak
Book Lovers
Book Lovers

Hamz!! wrote:ok.
chapter ni mmg aku blurr.
sebab tu aku xreply2 pun.haha
aku bukan tak nak faham
tetapi dengar pun tak
macam mana?
tolonglah aku merayu sesiapa bantu dalam memahamkan tajuk ini No pale No pale

11motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Mon Mar 28, 2011 7:19 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

dia sebenarnya gini, kite blajar nih pasal reflex arc ( afferent, efferent, centre ) yg melibatkan voluntary muscle, spt biceps/ triceps n dll.. @ nk bgtau cmne? stakat ak paham bleh j nk tlg xplain ~

12motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Mon Mar 28, 2011 10:39 am

Payapaya

Payapaya
Star Member
Star Member

amir-freshie-anti-forum wrote:subject master please.kang klu ak jwb kang tade sape plak en nk pcaye.almaklumla markah ak x sehebat entorang kan.hak3 affraid

motor nervous system  0b6164f1-a66a-4c97-8758-ff14e6b95aef

13motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Mon Mar 28, 2011 11:06 am

shaymak abdullah


Learning Member
Learning Member

owh..btul kot naqiyan..mcm tally je dgn yg ak phm..mkasih byk! clear je cth ko bg 2
mkasih gk kt sub master(afnan)

14motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Sun Apr 03, 2011 7:12 am

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

siapa ingat,doktor akif ada bg contoh.
sorang makcik ni sakit telinga kot.
then gi rawat,doktor letak cecair yg suhu dia x sama dgn suhu bdn.
then makcik tu tumbang..sbb rasa imbalance. Shocked

huhhue.. betol ke pjalanan kisah ni..(?)

cer citer balik pasal ni..n explain skit pe benda yg dokt nk ckp senanya?? Rolling Eyes

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

15motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Thu Apr 14, 2011 8:19 am

Payapaya

Payapaya
Star Member
Star Member

Encik Afnan, minta tolong beri pencerahan mengenai "control of voluntary movement", Motor Nervous System, muka surat 67. Anak panah tak bernombor. Tak berapa paham. Neutral

16motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Mon Apr 25, 2011 8:53 am

Payapaya

Payapaya
Star Member
Star Member

Substantia Gelatinosa of Rolandi (SGR) ni hanya lamina II dan III sahaja ke (buku teks sensory mukasurat 58) atau seluruh posterior horn cell (buku Experimental Physiology Dr Sherif Tawfik mukasurat 7) atau hanya lamina II (http://en.wikipedia.org/wiki/Substantia_gelatinosa_of_Rolando)???

Mohon pencerahan sunny sunny sunny .

17motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Sat May 14, 2011 7:14 pm

Aizzuddin


Lab Coater
Lab Coater

Hamz!! wrote:ok.
chapter ni mmg aku blurr.
sebab tu aku xreply2 pun.haha

boleh someone beritahu briefly ttg tajuk ni,
dan apa bnde yg important kena tahu brkenaan chapter ni?ty

Benda important dalam ni:

Reflex (semua jenis, terutamanya stretch reflex sekali dengan komponennya)
Basal ganglia
Cerebellum
Vestibular & Equilibrium (kena faham cara nak "balance" badan kita guna vestibular apparatus dalam inner ear)

Ada lagi, orang lain boleh tambah kot.

18motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Sat May 14, 2011 7:45 pm

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

mula2 memang susah cikit ko nk faham..tp rasenya lepas hbis blajar + praktikal hari tu, lebih senang cikit kot nk faham..

19motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Tue May 31, 2011 4:24 am

yah91


Lab Coater
Lab Coater

tmpg tanyer...

bab motor sal UMNL & LMNL p/g 46..

specific bab UMNL :point no 2 : hypertonia..

klu phm hypertonia terjadi oleh sbb facilitatory RF and vestibular nuclei become hyperactive..tapi kenapa aayat sblm nyer cakap, facilitatory centers lower down..

ape maksud facilitatory centres lower down???

20motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Tue May 31, 2011 7:01 am

drpetemd

drpetemd
Book Addicts
Book Addicts

naqiyan wrote:siapa ingat,doktor akif ada bg contoh.
sorang makcik ni sakit telinga kot.
then gi rawat,doktor letak cecair yg suhu dia x sama dgn suhu bdn.
then makcik tu tumbang..sbb rasa imbalance. Shocked

huhhue.. betol ke pjalanan kisah ni..(?)

cer citer balik pasal ni..n explain skit pe benda yg dokt nk ckp senanya?? Rolling Eyes

ni citer pasal ACTIVE contraction & passive stretch ke citer pasal equilibrium???

motor nervous system  1269259657_omg_cat

i think la...

Active contraction of a muscle is a muscle that we contract by ourselves, by our control voluntarily. Simultaneously, the antagonist muscle will be passively stretching.

E.g.: We contract our biceps actively by our power voluntarily. Simultaneously, the triceps is passively stretching. Consequently, thee stretch reflex occurs as negative feedback, and the biceps relax while the triceps contract to maintain the length of the muscle.

To Naqiyan Anis, pasal imbalance from that makcik. Are u asking for the equilibrium? About that, as we knew, one of the methods of stimulation of semicircular canals is heat convection. The doctor was putting a hot water around 43 degree C. Of course xsma dgn suhu bdn (around 37 degree C). Stimulation of the semicircular canals would increase the impulses of the ear the doctor put the hot water (only semicircular canals of one ear could be stimulated through this method). Supposedly, the impulses would be sent to the higher centers through vestibular nerve to vestibular nucleus then through vestibulospinal tract, the muscles of the lower limb react to maintain balance of the body. However, the makcik's vestibular nerve has a problem i think. Maybe, there's a disease affecting the vestibular nerve or vestibular nucleus or the pathway of vestibulospinal tract which important in response of the muscles of the lower limb to maintain balance.

Disease maybe labyrinthitis (inflammation of the semicrcular canals) or vestibular neuritis (rsenyer la).

That's all. If there's something wrong, correct me, then.
Thx.

motor nervous system  Th_b65ec4fc-a7c3-46cd-9b26-b05c039ad475

https://www.facebook.com/afiffahimmd

21motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Wed Jun 01, 2011 6:39 am

ayunishafaf

ayunishafaf
Star Member
Star Member

yah91 wrote:tmpg tanyer...

bab motor sal UMNL & LMNL p/g 46..

specific bab UMNL :point no 2 : hypertonia..

klu phm hypertonia terjadi oleh sbb facilitatory RF and vestibular nuclei become hyperactive..tapi kenapa aayat sblm nyer cakap, facilitatory centers lower down..

ape maksud facilitatory centres lower down???

ad org claim mksud 'lower down' tu mksudnyer adlh 'di bwhnyer' -cri kt google translate
mksudnyer dye nk ckp yg position dye kt bawah, bukn mksud 'merendahkn'
haha, ntah la wey...

x taw btul ke x pndpt nie...

22motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Wed Jun 01, 2011 7:26 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

ayunishafaf wrote:

ad org claim mksud 'lower down' tu mksudnyer adlh 'di bwhnyer' -cri kt google translate
mksudnyer dye nk ckp yg position dye kt bawah, bukn mksud 'merendahkn'
haha, ntah la wey...

x taw btul ke x pndpt nie...

rasanya ak pun berpendapat lebih kurg sama j, sebab hypertonia memg stakat yg difahami disebabkan increased facilatory stimulus..mybe lower down tu mksudnya lain2 selain " lower the stimulatory impulse "
mklumlah BI dulu jarang2 j dpt A..

23motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Wed Jun 01, 2011 7:54 am

drpetemd

drpetemd
Book Addicts
Book Addicts

ayunishafaf wrote:
yah91 wrote:tmpg tanyer...

bab motor sal UMNL & LMNL p/g 46..

specific bab UMNL :point no 2 : hypertonia..

klu phm hypertonia terjadi oleh sbb facilitatory RF and vestibular nuclei become hyperactive..tapi kenapa aayat sblm nyer cakap, facilitatory centers lower down..

ape maksud facilitatory centres lower down???

ad org claim mksud 'lower down' tu mksudnyer adlh 'di bwhnyer' -cri kt google translate
mksudnyer dye nk ckp yg position dye kt bawah, bukn mksud 'merendahkn'
haha, ntah la wey...

x taw btul ke x pndpt nie...


that's RIGHT, ayunishafaf!!!

"lower down" in the book means the facilitatory reticular formation and vestibular nuclei below the level of internal capsule which is damaged in UMNL.

primary motor area 4 is also one of supraspinal facilitatory centers, however, it is not affected (not become hyperactive as RF and vestibular nuclei) because the pyramidal tract is interrupted due to damage of internal capsule posterior limb.

look again at the sentence:

"The facilitatory centers lower down i.e. facilitatory reticular formation and vestibular nuclei become hyperactive, blablabla..........."

motor nervous system  Tumblr_lifmb8BuUz1qcn249o1_500

if it's wrong, correct me, then...thx...

https://www.facebook.com/afiffahimmd

24motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Wed Jun 01, 2011 7:59 am

drpetemd

drpetemd
Book Addicts
Book Addicts

afnan fakhrurazi wrote:
ayunishafaf wrote:

ad org claim mksud 'lower down' tu mksudnyer adlh 'di bwhnyer' -cri kt google translate
mksudnyer dye nk ckp yg position dye kt bawah, bukn mksud 'merendahkn'
haha, ntah la wey...

x taw btul ke x pndpt nie...

rasanya ak pun berpendapat lebih kurg sama j, sebab hypertonia memg stakat yg difahami disebabkan increased facilatory stimulus..mybe lower down tu mksudnya lain2 selain " lower the stimulatory impulse "
mklumlah BI dulu jarang2 j dpt A..

hypertonia occurs because of loss of inhibitory effect of muscle tone, so, the facilitatory effect becomes the upper hand (hyperactive).

https://www.facebook.com/afiffahimmd

25motor nervous system  Empty Re: motor nervous system Thu Jun 02, 2011 1:54 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

drpetemd wrote:
afnan fakhrurazi wrote:

rasanya ak pun berpendapat lebih kurg sama j, sebab hypertonia memg stakat yg difahami disebabkan increased facilatory stimulus..mybe lower down tu mksudnya lain2 selain " lower the stimulatory impulse "
mklumlah BI dulu jarang2 j dpt A..

hypertonia occurs because of loss of inhibitory effect of muscle tone, so, the facilitatory effect becomes the upper hand (hyperactive).

drpetemd : yer2 ,aku tersilap ayat kat citu..xmenggunakan ayat2 buku..btllah tu decreased/loss inhibitory effect..
bukan stakat BI, BM pun aku kurang jgak..xtgk lagi arab

Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum