Gen9MD Community Forum.


Join the forum, it's quick and easy

Gen9MD Community Forum.
Gen9MD Community Forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Gen9MD Community Forum.

off-class discussion.

Tahun 3.kita separuh doktor.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

December 2021
SunMonTueWedThuFriSat
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


You are not connected. Please login or register

soalan2 musykilah ( final exam punyer soklan *versi latihan )

5 posters

Go down  Message [Page 1 of 1]

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

ada beberapa soklan yg masih xsure dan penat untuk mencarinya..

1- apa yg dia nk mksudkan dgn equilibrium centre ( soklan cases m/s 54 ) & kenapa jwpn dia sedemikian
2- jwpan kpd soklan no 4 ( bg soalan cases m/s 50 )
3- nantikan kemunculannya .....

ayunishafaf

ayunishafaf
Star Member
Star Member

afnan fakhrurazi wrote:ada beberapa soklan yg masih xsure dan penat untuk mencarinya..

1- apa yg dia nk mksudkan dgn equilibrium centre ( soklan cases m/s 54 ) & kenapa jwpn dia sedemikian
2- jwpan kpd soklan no 4 ( bg soalan cases m/s 50 )
3- nantikan kemunculannya .....

1- apa yg dia nk mksudkan dgn equilibrium centre ( soklan cases m/s 54 ) & kenapa jwpn dia sedemikian
m/s 30 pathway vertigo=cortical equilibrium center=superior temp gyrus...
maybe dye nk citer lesion dye yg vertigo kut.
lesion kt sup temporal gyrus, pastu sblm smpai kt sup temporal gyrus dye kne cross to opp thalamus, maybe lah... tu lah yg jd left cerebral hemi....
err... maybe... kut... ntah la, nie jwpn org len citer... ak pn x sure sgt sbnrnyer ngn vertigo,nystagmus, VOR bla bla... hafal jer..

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

ayunishafaf wrote:

1- apa yg dia nk mksudkan dgn equilibrium centre ( soklan cases m/s 54 ) & kenapa jwpn dia sedemikian
m/s 30 pathway vertigo=cortical equilibrium center=superior temp gyrus...
maybe dye nk citer lesion dye yg vertigo kut.
lesion kt sup temporal gyrus, pastu sblm smpai kt sup temporal gyrus dye kne cross to opp thalamus, maybe lah... tu lah yg jd left cerebral hemi....
err... maybe... kut... ntah la, nie jwpn org len citer... ak pn x sure sgt sbnrnyer ngn vertigo,nystagmus, VOR bla bla... hafal jer..

1- equilibrium centre kat cini adkh merujuk kpd archicerebellum @ lain area ?
2- jadi lesion dia kat afferent signal ? bukan kat efferent ?
* sebab lau lesion kat efferent dia akn jadi ipsilateral kan? due to double crossed..

ayunishafaf

ayunishafaf
Star Member
Star Member

afnan fakhrurazi wrote:
ayunishafaf wrote:

1- apa yg dia nk mksudkan dgn equilibrium centre ( soklan cases m/s 54 ) & kenapa jwpn dia sedemikian
m/s 30 pathway vertigo=cortical equilibrium center=superior temp gyrus...
maybe dye nk citer lesion dye yg vertigo kut.
lesion kt sup temporal gyrus, pastu sblm smpai kt sup temporal gyrus dye kne cross to opp thalamus, maybe lah... tu lah yg jd left cerebral hemi....
err... maybe... kut... ntah la, nie jwpn org len citer... ak pn x sure sgt sbnrnyer ngn vertigo,nystagmus, VOR bla bla... hafal jer..

1- equilibrium centre kat cini adkh merujuk kpd archicerebellum @ lain area ?
2- jadi lesion dia kat afferent signal ? bukan kat efferent ?
* sebab lau lesion kat efferent dia akn jadi ipsilateral kan? due to double crossed..

ok, ak mkin pening...
maybe sbb ak msih kurg fhm kut sbnrnyer
equalibrium centre merujuk kt buku ms 30=sup temporal gyrus
x taw laa kut2 ad tmpt len spt archicerebellum...
x taw laa aff eff tuh
sbbnye klu vertigo, pathway dye mcm x lalu crossing 2 kli tuh
dye men kt ats2 jer
drpd scc> vestibular nuclei > medulla/direct > FNL>fastigial nucleus> out from cerebellum> opp.thalamus> sup temp.gyrus

see... eff fiber dye cross skli jer
eff fiber kt rubrospinal yg kait2 ngn spinal2 kut cross 2 kali
emmm.....ntah la *#konfius

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

okeh ak da dpt..

m/s 30 bnyk membantu..
centre dia kat cerebral cortex ( ak confius dgn cerebellum j )

**flocculo nodular lobe = archicerebellum lah..

centre dia kat cortex lah, so cortex represent oppsite site .. so no wonder dia opposite part sebab

1- cerebral = represent oppsite
2- cerebellum = represent ipsilaterally..

soklan 3 -

Kenapa insulin kena inject subcutaneous ??

ayunishafaf

ayunishafaf
Star Member
Star Member

afnan fakhrurazi wrote:okeh ak da dpt..

m/s 30 bnyk membantu..
centre dia kat cerebral cortex ( ak confius dgn cerebellum j )

**flocculo nodular lobe = archicerebellum lah..

centre dia kat cortex lah, so cortex represent oppsite site .. so no wonder dia opposite part sebab

1- cerebral = represent oppsite
2- cerebellum = represent ipsilaterally..

soklan 3 -

Kenapa insulin kena inject subcutaneous ??

kt ner jumpe sokln tuh? inject subcutaneous mksudnyer per? inject trus msuk dlm blood vessel ker?
mksudnyer, knpe bukn orally? ek?

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

ayunishafaf wrote:

kt ner jumpe sokln tuh? inject subcutaneous mksudnyer per? inject trus msuk dlm blood vessel ker?
mksudnyer, knpe bukn orally? ek?

yup, knapa bukan orally ? alah, soklan dlm cases, m/s 14

soklan 4 - jwpn no 3 bg m/s 21.. ak sedikit confius dgn jwpn yg ak dah buat..nk tgk jwpn org lain..

Hamz!!

Hamz!!
Admin
Admin

bukan kalau insulin injection mmg kena cucuk straight kat perut ke?
haha.means subcutaneously.

p/s.korg buat soalan buku apa nih?

http://wordsfromtheorient.blogspot.com/

AdiZufly

AdiZufly
Learning Member
Learning Member

afnan fakhrurazi wrote:
ayunishafaf wrote:

kt ner jumpe sokln tuh? inject subcutaneous mksudnyer per? inject trus msuk dlm blood vessel ker?
mksudnyer, knpe bukn orally? ek?

yup, knapa bukan orally ? alah, soklan dlm cases, m/s 14

soklan 4 - jwpn no 3 bg m/s 21.. ak sedikit confius dgn jwpn yg ak dah buat..nk tgk jwpn org lain..

Insulin tak boleh bagi orally sebab insulin tu made up of polypeptide. So kalau taken orally, insulin, which is basically protein will be digested in GIT. So instead of given orally, kita bagi insulin injection subcutaneously to prevent digestion of insulin tuh. -er, macam ni betul tak?-

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

AdiZufly wrote:

Insulin tak boleh bagi orally sebab insulin tu made up of polypeptide. So kalau taken orally, insulin, which is basically protein will be digested in GIT. So instead of given orally, kita bagi insulin injection subcutaneously to prevent digestion of insulin tuh. -er, macam ni betul tak?-


rasanya cm dah betul dah..nk confirmation j

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

afnan fakhrurazi wrote:

soklan 4 - jwpn no 3 bg m/s 21.. ak sedikit confius dgn jwpn yg ak dah buat..nk tgk jwpn org lain..

xd org nk jwp k pertanyaan ni??

drpetemd

drpetemd
Book Addicts
Book Addicts

afnan fakhrurazi wrote:ada beberapa soklan yg masih xsure dan penat untuk mencarinya..

1- apa yg dia nk mksudkan dgn equilibrium centre ( soklan cases m/s 54 ) & kenapa jwpn dia sedemikian
2- jwpan kpd soklan no 4 ( bg soalan cases m/s 50 )
3- nantikan kemunculannya .....

lambat giler jwb, 2 - Positive Babiniski's sign

https://www.facebook.com/afiffahimmd

drpetemd

drpetemd
Book Addicts
Book Addicts

afnan fakhrurazi wrote:
afnan fakhrurazi wrote:

soklan 4 - jwpn no 3 bg m/s 21.. ak sedikit confius dgn jwpn yg ak dah buat..nk tgk jwpn org lain..

xd org nk jwp k pertanyaan ni??

Blood test for Glucose level (fasting and post-prandial) and ADH level.
Urine test for Glucose presence (normally absent) and specific gravity (high - glucosuria, low - ADH deficiency)

https://www.facebook.com/afiffahimmd

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum