Gen9MD Community Forum.


Join the forum, it's quick and easy

Gen9MD Community Forum.
Gen9MD Community Forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Gen9MD Community Forum.

off-class discussion.

Tahun 3.kita separuh doktor.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

May 2022
SunMonTueWedThuFriSat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

Calendar Calendar


You are not connected. Please login or register

List2...source:YG;madihah09

+4
afieqkl
Hamz!!
afnan fakhrurazi
ismipahmie
8 posters

Go down  Message [Page 1 of 1]

1List2...source:YG;madihah09 Empty List2...source:YG;madihah09 Sat May 14, 2011 5:23 am

ismipahmie

ismipahmie
Star Member
Star Member


Head n neck
Muscle-sternomastoid,
-digastric
-temporalis
-masseter
Gland-parotid n duct
-submandibular
-thyroid
Vessels-CCA,ECA,ICA
maybe subclavian a , IJV
Nerve-vagus,
-sympathetic c
-lingual
-hypoglossal
maybe trunk brachial plex,phrenic,recur larynx
Esophagus,trachea
Falx cerebri,tentorium
Sagittal section:
-Tongue
-soft palate
-inf conchea
-opening Eustachian tube

Neuro:
Lat surf-central sulcus
- post ramus of lat sulcus
-precentral gyr
-postcentral gyr,
-sup temporal gy,
-inf frontal gyr
Med surf -corpus callosum
-head of caudate
-thalamus,
-cingulated gyr
-cuneus
-lingual gyrus
-paracentral lobule
Inf surf -collateral sulcus
-parahippocampal gyrus
Brain stem n cerebellum
-cerebellum
-midbrain
-pons,basilar groove,MCP
-4th vent
-medulla,pyramid,olive

Abdomen
-liver,caudate lobe,quadrate lobe,gall bladder,gastric impress
-spleen just gastric impress
-kidney rt/lf
-Testis rt/lt
-Diaphragm
-aorta,CIA,SMA,IMA
-IVC,splenic a,portal v,CBD
-psoas major,quadratus lumb
-Ext oblique,int oblique
-transversus,rectus abdominis
-obturator n,lumbosacral trunk

Pelvis
-urinary bladder
-prostate
-rectum
-Anal canal
-uterus n vagina

GIT
-stomach
-duodenum
-Small int
-caecum
-appendix
-Sigmoid colon
-pancreas

2List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Sat May 14, 2011 7:15 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

inisiatif yg agak bgus walau dah ada dlm YG..

* bgus2..kah2..

3List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Thu May 19, 2011 4:30 am

Hamz!!

Hamz!!
Admin
Admin

Ini untuk practical?

http://wordsfromtheorient.blogspot.com/

4List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Thu May 19, 2011 4:53 am

afieqkl

afieqkl
Lab Coater
Lab Coater

tu dia subjek master kita!!

5List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Fri May 20, 2011 11:11 pm

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

mcm better ikut list yg ni je,sbb doc macam terkejut tgk kita(ohh,act aku yg kalut baca time tu) baca bku prac hijau tu,dia kata this book is more than enuf.

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

6List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Sat May 21, 2011 4:42 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

naqiyan wrote:mcm better ikut list yg ni je,sbb doc macam terkejut tgk kita(ohh,act aku yg kalut baca time tu) baca bku prac hijau tu,dia kata this book is more than enuf.


buku hijau yg mane ni? yg beli kat ammu universiti ke?? dia akn tnya x mcm soklan2 extra mcm nerve supply / relation/arterial supply/ pape j lah yg agak2 kena baca buku..

7List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Sat May 21, 2011 6:16 am

ismipahmie

ismipahmie
Star Member
Star Member

afnan fakhrurazi wrote:
naqiyan wrote:mcm better ikut list yg ni je,sbb doc macam terkejut tgk kita(ohh,act aku yg kalut baca time tu) baca bku prac hijau tu,dia kata this book is more than enuf.


buku hijau yg mane ni? yg beli kat ammu universiti ke?? dia akn tnya x mcm soklan2 extra mcm nerve supply / relation/arterial supply/ pape j lah yg agak2 kena baca buku..

yep...buku hijau yg tulah...x silap harga lbh krg LE 20..rasanya mcm tahun lps, iaitu adalah nerve2 supply, arterial supply sprt dlm kandungan buku hijau itu...sesiapa yg ada buku hijau tu Insyaallah dpt study lbh efficient utk exam practical nanti..sekian

8List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Sun May 22, 2011 10:59 am

amir-freshie-anti-forum

amir-freshie-anti-forum
Book Lovers
Book Lovers

ismipahmie wrote:
afnan fakhrurazi wrote:
naqiyan wrote:mcm better ikut list yg ni je,sbb doc macam terkejut tgk kita(ohh,act aku yg kalut baca time tu) baca bku prac hijau tu,dia kata this book is more than enuf.


buku hijau yg mane ni? yg beli kat ammu universiti ke?? dia akn tnya x mcm soklan2 extra mcm nerve supply / relation/arterial supply/ pape j lah yg agak2 kena baca buku..

yep...buku hijau yg tulah...x silap harga lbh krg LE 20..rasanya mcm tahun lps, iaitu adalah nerve2 supply, arterial supply sprt dlm kandungan buku hijau itu...sesiapa yg ada buku hijau tu Insyaallah dpt study lbh efficient utk exam practical nanti..sekian


agak2 tape ke klu ak nk gamble ikot list2 yg d ats jeh??mksdnye kite kaji betol2 struktur 2 dkt mne n dpt identified n detail2 dye skit.sbb anis kate doctor sndri kate buku ijau 2 more than enough.mls nk serabutkn kepale.name pon praktical.hapal byk2 time written nnti la. lol!

9List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Sun May 22, 2011 11:00 am

amir-freshie-anti-forum

amir-freshie-anti-forum
Book Lovers
Book Lovers

ops anis pulak dah.mksd ak naqiyan.tapi betol jgak name kaw mmg naqiyan anis kan.lol

10List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Sun May 22, 2011 3:09 pm

ismipahmie

ismipahmie
Star Member
Star Member

Insyaallah ak rasa x de masalah, kan ak cakap cuma "lebih efficient" je...setiap individu ade hak masing2 camne dia nk prepare utk exam nanti..sekian

11List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Sun May 22, 2011 11:49 pm

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

saudara saudari,gap before written anat ada 4 hari je kot..

ohh yer,katanya dlm buku hijau xde cerebellum yer? mm,tp dlm list doc eid ada,so jgn tlepas pandang la ea

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

12List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Sun May 22, 2011 11:52 pm

Hamz!!

Hamz!!
Admin
Admin

naqiyan wrote:saudara saudari,gap before written anat ada 4 hari je kot..

ohh yer,katanya dlm buku hijau xde cerebellum yer? mm,tp dlm list doc eid ada,so jgn tlepas pandang la ea


susah r camni!!
arghhh.
tibe tensyen.

study la awal2 yek bounce bounce bounce

http://wordsfromtheorient.blogspot.com/

13List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Sun May 22, 2011 11:57 pm

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

naqiyan wrote:saudara saudari,gap before written anat ada 4 hari je kot..

ohh yer,katanya dlm buku hijau xde cerebellum yer? mm,tp dlm list doc eid ada,so jgn tlepas pandang la ea



xkn smpai 5 hari nk pulun untuk oral histo..
btl la kan? written anat 29/6 kan? written histo 20/6 ?

kan2??

14List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Mon May 23, 2011 12:07 am

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

betul la..tp pandai pandai la bajet kalau xnk guna 5hari utk oral histo

chill chill..masih ada masa utk study before prac ni..at least baca mana yg x baca lg,wpun x hafal lg..mybe time gap nnt boleh tinggal hafal je..err..at least la kan..

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

15List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Mon May 23, 2011 7:02 am

yah91


Lab Coater
Lab Coater

utk xam practical anat nanti, 1st station akan ada bone kan???

agak2 nyer bone ape ek?slen head and sacrum..cervical vertebrae, pelvic bone tu masuk ke x?

16List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Mon May 23, 2011 8:08 pm

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

yah,jangan nanges..meh aku jawab meh.. huhue

pelvic xde!! lupakaan pelvic!! agagaga~

vertebrae,skull,dgn sacrum ada kmungkinan msuk..yg aku ingat lah

kot kot ada bone lain tercicir,tolong gtau la ehh.. Very Happy

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

17List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Mon May 23, 2011 8:30 pm

ayunishafaf

ayunishafaf
Star Member
Star Member

naqiyan wrote:yah,jangan nanges..meh aku jawab meh.. huhue

pelvic xde!! lupakaan pelvic!! agagaga~

vertebrae,skull,dgn sacrum ada kmungkinan msuk..yg aku ingat lah

kot kot ada bone lain tercicir,tolong gtau la ehh.. Very Happy

hipbone mmg x msuk? sure? p ad lam buku hijau

18List2...source:YG;madihah09 Empty Re: List2...source:YG;madihah09 Mon May 23, 2011 9:39 pm

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

aku tanya doc,seingat aku lah,dia geleng kepala,dia just habaq sacrum je..

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum