Gen9MD Community Forum.


Join the forum, it's quick and easy

Gen9MD Community Forum.
Gen9MD Community Forum.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Gen9MD Community Forum.

off-class discussion.

Tahun 3.kita separuh doktor.
Search
 
 

Display results as :
 


Rechercher Advanced Search

December 2021
SunMonTueWedThuFriSat
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Calendar Calendar


You are not connected. Please login or register

kidney (title pun kena ada length ke?)

+2
afnan fakhrurazi
naqiyan
6 posters

Go to page : 1, 2  Next

Go down  Message [Page 1 of 2]

1kidney (title pun kena ada length ke?) Empty kidney (title pun kena ada length ke?) Sun May 08, 2011 4:17 am

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

salam,cer sape2 tolong explain,pasal bartter's syndrome :

kenapa boleh jadi metabolic alkalosis eh?? dah 7 kali baca tak paham2 gak~

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

bg pendapat sy kan :

bartter diseases ni disebabkan failure untuk transport na, k and cl kan ( reabsorb balik dlm circulation )?
apabila failure ni terjadi, ia akan sebabkan hypokalemia dgn hyponatriunemia kan ( disebabkan bnyak substance ni hilang dlm urine )?
so feedback akan ambil alih untuk increase reabsobtion subtances ni terutama Na kan?
so it will increases secretion of aldosterone (action dia increase na reabsorbtion )
na reabsorbtion lead to the dgn H secretion..
exchange ni akan menyebabkan H volume ( acidic properties ) in blood decreased and increased in urine
so dia akan sebabkan metabolic alkalosis ( low H in blood ) and urine acidity..

untuk rujukan selanjutnya bukak buku endocrine page 77..
** http://barttersite.org/bartters-syndrome/

*lau tersilap ckap yer..kot2 silap faham k..

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

waaaa~mantap mantap. clear lah explaination tu. tengs tengs!

kan senang kalau dia gtau terus ada feedback dr aldosterone. penat baca 7 kali. Sad

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

slidik dulu explaination tu yer, takut2 tersalah fakta k apa..
kalau salah inform balik.. Smile

* tajuk xpyh panjang2 xpe, name ag tajuk..kah2

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

huhue,kira sohih je lah,mcm logik da tu..kang kalau pelik ke pe aku tanya wawa plak.

soalan berkaitan counter current multiplier:

knape kat descending limb tu,bila H2O keluar dr tubule,and NaCl masuk ke tubule,tp still medullary interstitium high(1200)? Bukan ke sepatutnya bila insterstitum tu banyak air,n kurang solutes,dia patut jadi low osmolarity ke? (?)

*aku bg title kidney,tiba dia bg warning daa : title should be more than 10 abjad

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

btl jgk tuh..tp yg aku rasakan, medullary insterstium ni bertindak as a background untuk control osmolarity dlm loop of henle tu ( sama ada ascending / descending )..
tp kalau tgk2 keseluruhan tuh, ada jugk urea yg dihasilkan dlm lower part of collecting duct + ascending limb tu ( secreted na )..
satu ag, water tu kan reabsorb, jadi dia akan masuk dlm blood circulation, so xd bg effect kot kat medullary tuh.. so mybe tu yg maintainkan osmolarity medullary tu jadik 1200 kat lower part..

*kan medulla part yg function dia untuk formation of urine.. jadi dia kena maintain la concentration Question

** haha, dia takut tajuk pun xikhlas..kah2 Laughing

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

oohh,baru baca postreply pene..tengs

tapi,masih ada kemusykilan,tp xpelah,nnt nnt aku ajukan soklan

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

naqiyan wrote:oohh,baru baca postreply pene..tengs

tapi,masih ada kemusykilan,tp xpelah,nnt nnt aku ajukan soklan

ttbe naqiyan..nmpk sngt bru nk study physio..xpe2, ko ajukan soklan, ak tlg tgk jer.. nk jwp xreti

wnwh


Lab Coater
Lab Coater

baru paham benda ni...thanx naqiyan & afnan

10kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 3:59 am

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

plasma clearance tu apa? rasa cm x tercapai definisi dalam buku tuh.. aegooo...sumbody help me!!! :'(

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

11kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 4:51 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

naqiyan wrote:plasma clearance tu apa? rasa cm x tercapai definisi dalam buku tuh.. aegooo...sumbody help me!!! :'(

secara mudahnya adalah jumlah substrate yg diperolehi/ terdapat dlm urine jika compare dgn jumlah dgn yg lalu during filtration melalui glomerulus .. yg pening sebab ada yg disecreted secara tambahan selain yg volume asal tyme filtration tuh..and then sume2 yg lain.. kalau nk kira tu rujuk buku balik la.. btl kan idea ni kan??

12kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 5:44 am

nwahdaty91


Book Lovers
Book Lovers

afnan fakhrurazi wrote:
naqiyan wrote:oohh,baru baca postreply pene..tengs

tapi,masih ada kemusykilan,tp xpelah,nnt nnt aku ajukan soklan

ttbe naqiyan..nmpk sngt bru nk study physio..xpe2, ko ajukan soklan, ak tlg tgk jer.. nk jwp xreti



afnan..kan naqiyan btaw dyer da bcer 7x pown xpaham2..means da khatam kidney 7 kli la tuh..Very Happy..
*xbcer agy kidney..xleh nk interfere...

13kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 7:04 am

ayunishafaf

ayunishafaf
Star Member
Star Member

ap korunk faham ngn secondary active transport kt kidney ar?
leh share x?

14kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 8:37 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

nwahdaty91 wrote:
afnan..kan naqiyan btaw dyer da bcer 7x pown xpaham2..means da khatam kidney 7 kli la tuh..Very Happy..
*xbcer agy kidney..xleh nk interfere...


yerla, memang dulu dia baca 7 kali..then yg ni dia baru bukak balik buku..sebab tu dia bru perasan yg topic ni dah di reply.. ak pun x baca menda gak ag..

15kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 8:41 am

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

afnan fakhrurazi wrote:
naqiyan wrote:plasma clearance tu apa? rasa cm x tercapai definisi dalam buku tuh.. aegooo...sumbody help me!!! :'(

secara mudahnya adalah jumlah substrate yg diperolehi/ terdapat dlm urine jika compare dgn jumlah dgn yg lalu during filtration melalui glomerulus .. yg pening sebab ada yg disecreted secara tambahan selain yg volume asal tyme filtration tuh..and then sume2 yg lain.. kalau nk kira tu rujuk buku balik la.. btl kan idea ni kan??

kalau camtu,kenapa kalau contoh inulin en,

inulin yg lalu during filtration kat glomerulus 5 biji,dapat kat urine balik 5 biji,then dia kata plasma clearance dia 125ml/min???? kenapa tak kata je 5 biji?? hoho...(?)

apakah maksud clearance di situ??? (?)

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

16kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 8:44 am

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

afnan fakhrurazi wrote:
nwahdaty91 wrote:
afnan..kan naqiyan btaw dyer da bcer 7x pown xpaham2..means da khatam kidney 7 kli la tuh..Very Happy..
*xbcer agy kidney..xleh nk interfere...


yerla, memang dulu dia baca 7 kali..then yg ni dia baru bukak balik buku..sebab tu dia bru perasan yg topic ni dah di reply.. ak pun x baca menda gak ag..

woaaa..satu penghinaan di situ,aku baca BARTERR je 7 kali,haha,yang lain mana ada...

*wahdaty,tahniah,aku nampak ko da dapat satu bintang,USAHA LAGI yerr..kih kih kih =D

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

17kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 8:49 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

ayunishafaf wrote:ap korunk faham ngn secondary active transport kt kidney ar?
leh share x?

hmm..rasanya ni pasal glucose kan?? transport of glucose, kan2?
kalau psl glucose tu mybe gini kot..

1- glucose tu, dia nk transport dia perlukan Na sebagai co-tranporter tuh..
2-so, first skali untuk capaikan matlamat tu, dia kena ada Na dekat lumen tuh
3- caranya dgn active transport Na dgn K ( Na kluar ke lumen , K masuk dlm cell )
4-apabila dgn high Na kat luar, dia akn passively masuk balik by concentration gradient
5- smbil2 masuk tuh, dia bawak la masuk glucose skali.
6-yg mana mechanism ni dia panggil secondary active tranporter ( co-transport )

yg ni kot penjelasan dia, lau silap blehla tgur blik..

18kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 8:57 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

naqiyan wrote:
kalau camtu,kenapa kalau contoh inulin en,

inulin yg lalu during filtration kat glomerulus 5 biji,dapat kat urine balik 5 biji,then dia kata plasma clearance dia 125ml/min???? kenapa tak kata je 5 biji?? hoho...(?)

apakah maksud clearance di situ??? (?)

owh , sebab kan dia gini..dia kan kira ikut glomerular filtration rate..kan2? kan GFR = 125..
so sama jela kalau kat glomerulos dia 125, so clearence dia 125 la..sebab dia purely ( xd reabsorb @ secreted mcm Paraaminohippurate acid..) , rujuk kira2 dia tau la kot napa dia kuar unit 125ml/unit.. bukan mg @ g n dll..
secara kasar dia mcm tu la..

19kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 9:15 am

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

tak faham. tak faham. hmmm....

apa maksud K leaves the cell in exchange for H from ECF?

ini part BARTTER,(ye masih di bartter lagi..huhu)

*kalau xde nk jawab xpe je,paham je semua tgh study... (-__-)

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

20kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 9:18 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

naqiyan wrote:tak faham. tak faham. hmmm....

apa maksud K leaves the cell in exchange for H from ECF?

ini part BARTTER,(ye masih di bartter lagi..huhu)

*kalau xde nk jawab xpe je,paham je semua tgh study... (-__-)

aik, yg ni pun dlm plasma clearance ke??

21kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 9:24 am

naqiyan

naqiyan
Star Member
Star Member

afnan fakhrurazi wrote:
naqiyan wrote:tak faham. tak faham. hmmm....

apa maksud K leaves the cell in exchange for H from ECF?

ini part BARTTER,(ye masih di bartter lagi..huhu)

*kalau xde nk jawab xpe je,paham je semua tgh study... (-__-)

aik, yg ni pun dlm plasma clearance ke??

tak,tiba rasa nak tanya part bartter plak. ini part bartter. plasma clearance rumit ngat,fed up jap. huh..

http://www.manismasinhidupku.blogspot.com

22kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 9:59 am

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

naqiyan wrote:tak faham. tak faham. hmmm....

apa maksud K leaves the cell in exchange for H from ECF?

ini part BARTTER,(ye masih di bartter lagi..huhu)

*kalau xde nk jawab xpe je,paham je semua tgh study... (-__-)

ayat tu dia ckp sebab berlakunya alkalosis ( sebab dia letak bracket ) kan2?
rasenya gini j kot..kan loss of K = hypokalcemia kan?
so feedback dia nk increase balik K conc. tuh..
jadi cranya dgn take K from the cell ( K kan more intracellular )
jadi dia gunakan H/K atpase tranporter ( ada dia ckp dlm K handling tuh )
so, dia tukar la jadik H into the cell ( decreased dlm ECF )
tp K into the ECF ( decreased in the cell )

** sebenrnya ni hnyalah andaian semata2 sebab xd info yg lengkap n terperinci
** rasanya main point dia nk ckp metabolic alkalosis j kot kat citu
** dia mungkin confuse cikit dgn komen atas2 pasal aldosterone kan ? tp rasanya dua2 berlaku serentak

23kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 1:15 pm

ayunishafaf

ayunishafaf
Star Member
Star Member

afnan fakhrurazi wrote:
ayunishafaf wrote:ap korunk faham ngn secondary active transport kt kidney ar?
leh share x?

hmm..rasanya ni pasal glucose kan?? transport of glucose, kan2?
kalau psl glucose tu mybe gini kot..

1- glucose tu, dia nk transport dia perlukan Na sebagai co-tranporter tuh..
2-so, first skali untuk capaikan matlamat tu, dia kena ada Na dekat lumen tuh
3- caranya dgn active transport Na dgn K ( Na kluar ke lumen , K masuk dlm cell )
4-apabila dgn high Na kat luar, dia akn passively masuk balik by concentration gradient
5- smbil2 masuk tuh, dia bawak la masuk glucose skali.
6-yg mana mechanism ni dia panggil secondary active tranporter ( co-transport )

yg ni kot penjelasan dia, lau silap blehla tgur blik..

yg ko fhm la kan...
nme dye 2ry active transport disebbkn oleh glucose ker( i mean secondary active to merujuk kpd glucose ke?)
@
disebbkn oleh transport tu secondary kpd active transport Na and K?

24kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 8:34 pm

afnan fakhrurazi

afnan fakhrurazi
Pro Member
Pro Member

ayunishafaf wrote:

yg ko fhm la kan...
nme dye 2ry active transport disebbkn oleh glucose ker( i mean secondary active to merujuk kpd glucose ke?)
@
disebbkn oleh transport tu secondary kpd active transport Na and K?


yg ak faham la kan ,
- dlm kes kidney ni 2ry disebabkan glucose la ( dlm buku first year dia bg contoh pun glucose kalau x silap aku )

- kalau active transport Na n K tu dipanggil primary active transport.( sebab dia guna direct ATP kan? ) * buku first year pun ada ckp jgak

25kidney (title pun kena ada length ke?) Empty Re: kidney (title pun kena ada length ke?) Sat May 28, 2011 8:48 pm

drpetemd

drpetemd
Book Addicts
Book Addicts

afnan fakhrurazi wrote:
ayunishafaf wrote:

yg ko fhm la kan...
nme dye 2ry active transport disebbkn oleh glucose ker( i mean secondary active to merujuk kpd glucose ke?)
@
disebbkn oleh transport tu secondary kpd active transport Na and K?


yg ak faham la kan ,
- dlm kes kidney ni 2ry disebabkan glucose la ( dlm buku first year dia bg contoh pun glucose kalau x silap aku )

- kalau active transport Na n K tu dipanggil primary active transport.( sebab dia guna direct ATP kan? ) * buku first year pun ada ckp jgak


betul la tu ape yg pene trgkan...PRIMARY means, matlamat utama tranporter tu adalah utk bring Na+ ke dlm cell, dlm mase yg sme (SECONDARY) die bwak Glucose...

https://www.facebook.com/afiffahimmd

Back to top  Message [Page 1 of 2]

Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum